Lucian Brașoveanu: 6 ani fără profesorul de la LPS Brașov

Prof. Lucian Brașoveanu si Alin Marian Coți, campion național la 60 metri garduri, Bucuresti, februarie 2011. (sursa foto: Arhiva familiei Brașoveanu)
Lucian Brașoveanu a fost un atlet specializat în proba de 400 m garduri și profesor de educație fizică și sport la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Brașov, la catedra de atletism.
A părăsit prematur această lume, acum 6 ani. Era o zi de sâmbătă, pe 31 mai 2014. Se întorcea acasă, de la o competiție de atletism, Cupa 1 Iunie, de la Mediaș, județul Sibiu. Conducea microbuzul în care se aflau trei dintre elevii săi: Denisa Frațilă, Claudia Pop și Raul Pruteanu. Plus părinții celui din urmă. În total șase pasageri.

În mașina în care se afla micuța delegație a LPS Brașov, atmosferă ca după concurs. Era pe la începutul după-amiezei, când microbuzul care se deplasa pe Drumul Național (DN) 13, din direcția Rupea spre Brașov, a părăsit carosabilul și a izbit un copac, producându-se astfel tragicul accident. Accident în urma căruia Lucian Brașoveanu a decedat pe loc.
Un accident rutier tragic, pe „Drumul Morții”
NewsBv relata atunci despre nefericitul eveniment: „Un accident foarte grav a avut loc astăzi după amiază, în jurul orei 16.00, pe DN 13, numit și «Drumul Morții» din cauza numărului foarte mare de tragedii care au loc în zonă. Potrivit Dispeceratului de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov, sunt 6 victime, dintre care una este decedată, rămasă încarcerată în resturile mașinii. La locul accidentului au fost trimise mai multe echipaje pentru acordarea primului ajutor. Circulația rutieră este blocată”.

Aceeași sursă, a revenit apoi cu informații suplimentare: „Este vorba despre un brașovean de 63 ani, care conducea un autoturism, din direcția Rupea spre Brașov. Din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum (curbă la stânga și carosabil ud), a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și autoturismul condus de el a părăsit drumul, intrând în coliziune cu un copac. Accidentul s-a soldat cu decesul șoferului și rănirea a cinci pasageri din autoturism”.
Peste o lună, pe 30 iunie, prof. Brașoveanu ar fi împlinit vârsta de 64 de ani.
Despre profesorul Lucian Brașoveanu
Lucian Brașoveanu se născuse la Sibiu, dar de multă vreme era brașovean cu acte în regulă. Locuia în spatele Corpului T al Universității „Transilvania”, pe strada Napoca.
Era căsătorit și avea doi copii: pe mezinul Daniel, astăzi în vârstă de 33 ani, pasionat ciclist montan, și pe sora lui mai mare Delia, acum ajunsă la 42 ani.
„Sportul a fost viața lui. Mergea foarte des la tenis, se ducea cu bicicleta și cu termobag-ul în spate. Iarna era la schi și la tenis la «balon». Era foarte atent la ce mânca.
S-ar fi bucurat, probabil, să îi calc pe urme, doar că atletismul nu a fost chiar pe placul meu, eu m-am axat pe ciclism, mountainbiking mai exact. Tot de la el a venit și «virusul» cu bicicleta”, spune Daniel.

În 1978 a absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport (IEFS) București. Specializarea: bineînțeles, atletism, sportul pe care-l practicase.
În perioada anilor 1973-1976 a fost profesor suplinitor la Liceul de Alimentație Publică din Brașov, parte a Colegiului Național Economic „Andrei Bârseanu” de azi.
Din 1976 până la tragicul accident, a predat și a lucrat ca profesor de educație fizică și sport la catedra de atletism a Liceului cu Program Sportiv. 40 de ani de activitate, o viață de om! Din 1 septembrie 1990 era profesor titular pe post.
În anul 2006 și-a luat gradul 2 în învățământ, în anul 2010, a trecut la gradul 1.
În mai 2001, la Facultatea de Psihologie și Pedagogie a Universității „Spiru Haret” a susținut, în cadrul unei sesiuni de comunicări științifice, lucrarea cu titlul „Psihoterapia asertivă în pregătirea sportivilor de performanță”.
Lucian Brașoveanu i-a pregătit pe campionii Andrei Boacă și Alin Coți
Dintre multele generații de atleți pe care i-a pregătit la Clubul Sportiv Școlar – Liceul cu Program Sportiv Brașov, Lucian Brașoveanu i-a avut ca elevi pe Andrei Boacă și Alin Coți.
Multiplu campion și medaliat la Campionatele Naționale de diferite categorii de vârstă, Andrei Boacă a fost primul atlet din istoria LPS Brașov care a participat la o ediție de Campionatele Mondiale de Juniori (1999, semifinalist la 400 m plat)!
În anul 1999, când a fost declarat „Sportivul Anului” la Liceul cu Program Sportiv, pe lângă participarea de la „Mondiale”, Andrei-Cătălin Boacă a fost component al lotului național de juniori, campion al României la 400 m (timp 49,22 secunde), vicecampion național la 200 m (22,90 secunde) și recordmen al țării la ștafete (400, 300, 200 și 100 m), cu performanța de 58,30 secunde.

Alin-Marian Coți a fost un talentat „gardist”, campion național indoor de juniori 1 în anul 2011, la 60 m garduri, cu record personal 8,16 secunde. La „Naționalele” României a câștigat medalii la toate probele de garduri (60 mg, 90 mg, 110 mg, 300 mg, 400 mg) la categoriile de juniori.
Alți atleți din perioada anilor 2000, cu rezultate importante la copii și juniori (medalii la Campionatele Naționale), pe care Lucian Brașoveanu i-a pregătit și care, cu siguranță, își aduc aminte cu plăcere și pios omagiu de apreciatul antrenor sunt Andreea-Ana Munteanu, Paul Băhăreanu, Andrei Vecinu, Carmen Coți, Marinela Grama, Iuliana Pârvu și Elena Marin.

Dintre tinerele vlăstare de care prof. Brașoveanu s-a îngrijit este și Raul-Constantin Pruteanu (17 ani), una din speranțele de astăzi ale atletismului brașovean. Campion național de cadeți la săritura în lungime (6,90 m) și vicecampion național de juniori 1 (6,86), atletul pregătit în prezent de prof. Georgeta Nazarie a ocupat un onorabil loc 8 la Campionatele Balcanice în sală de la Istanbul (2020).