Stadion de atletism

sursa foto: Federația Română de Atletism (FRA)

Apreciază acest articol

Stadion de atletism modern, gata să fie dat în folosință la Craiova, în această lună. Este un proiect ce a înghițit aproape 10 milioane de euro de la bugetul local al municipiului din Bănie.

Practic, aaloarea totală a lucrărilor de execuție s-a ridicat la suma de 46.518.437,56 lei cu TVA.

Stadionul va fi dedicat exclusiv atletismului.

Proiectul a fost demarat pe vremea când primar al Craiovei era Olguța Vasilescu.

„În anul 2014, am început demolarea stadionului de fotbal Ion Oblemenco și am hotărât să îl construim fără pistă de atletism, asemenea marilor arene europene. Am stabilit, totuși, că nu putem lăsa atleții craioveni fără un stadion de atletism al lor. Atunci, în calitate de primar al Craiovei, am proiectat și început construcția noului stadion de atletism.

Teoretic, el trebuia recepționat în 2016, iar terenul din mijloc urmă să poată fi folosit de echipa de fotbal timp de un an, până la finalizarea celui de fotbal. Socoteala noastră nu s-a potrivit însă cu performanțele firmei câștigatoare a licitației, care ne-a încurcat până a abandonat de tot șantierul.

Cum noul «Oblemenco» deja se finaliza, am decis ca stadionul mic să fie doar pentru atletism și ne-am ales cu cel mai mare stadion de atletism din România, care alături de cel de fotbal și de sala polivalentă alcătuiesc cel mai frumos complex sportiv din țară. E gata! În sfârșit!

Din păcate, nu știm cât va dura criza Coronavirusului că să ne putem bucura de el și să urmărim competiții sportive de nivel internațional. Dar administrația PSD din Craiova mai poate bifa o realizare deosebită!”, afirmă ințiatoarea proiectului, Lia Olguța Vasilescu, conform micapi.ro.

Stadion de atletism în complexul sportiv

Stadionul de atletism este parte componentă a unui întreg complex sportiv, din care mai fac parte: Sala Polivalentă, Stadionul „Ion Oblemenco”, stadionul de atletism și cantonamentul Universității Craiova.

Actualul primar al „Capitalei Olteniei”, Mihai Genoiu, a fost atlet de performanță, la cluburile Rovine și Universitatea Craiova. O perioadă despre care spunea, pentrul Ziarul de Craiova, că „a fost cea mai frumoasă perioadă din viața mea”.

„Sala Polivalentă, Stadionul Ion Oblemenco și Stadionul de Atletism vor forma, în curând, un complex sportiv de excepție. Întreaga suprafață de competiții a Stadionului de Atletism, dar și spațiile adiacente au fost acoperite în totalitate cu primul strat de tartan.

Când materialul se va întări va permite turnarea ultimului strat de tartan, de culoare roșie. De asemenea, au fost individualizate zonele care vor deservi probele de atletism specifice”, a declarat Mihail Genoiu.

În anul 2019, a fost încheiat un contract pentru elaborare documentației pentru obținerea certificării IAAF a obiectivului de investiții „Stadion de atletism cu capacitate de peste 5.000 de locuri” cu un prestator recomandat de World Athletics. Se dorește ca noul obiectiv sportiv să obțină, la final, categoria a 2-a IAAF.

Date tehnice ale noului stadion

În continuare, prezentăm cele mai importante caracteristici tehnice generale ale stadionului de atletism de la Craiova.

– Arie de teren: 54.762 mp;

– Arie construcții desfășurată, Corpuri A, B, C și D: 9.873,70 mp;

– Arie construcții desfășurată Corp E (nou): 233,2 mp;

– Total arie construcții desfășurată: 10.105,9 mp;

– Suprafață tartan (competiție, warm-up): 10.255 mp;

– Suprafață gazon iarbă naturală teren competiție: 7.910 mp;

– Suprafață gazon teren warm-up: 5.240 mp;

– Clădirea principală (corpurile A, B, C și D) va găzdui peste 5.000 de locuri pentru spectatori (circa 5.015 locuri), și dotări (pentru sportivi, arbitri, media etc.) necesare pentru organizarea și desfășurarea de concursuri de atletism omologate internațional;

– Copertină montată pe o structură metalică deasupra corpurilor B și C;

– Instalație de nocturnă pentru terenul de competiție formată din 5 stâlpi de iluminat completată de reflectoare montate pe copertina aferentă tribunei oficiale;

– Instalație de nocturnă pentru terenul de încălzire formată din 6 stâlpi de iluminat;

– Zona de concurs.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *