Iolanda Balas

sursa foto: Muzeul Sportului.

Apreciază acest articol

Iolanda Balaș-Sőtér a fost „Doamna atletismului românesc”. O atletă de excepție, o campioană de legendă, o mare personalitate, un om deosebit.

Astăzi, 18 iunie, se împlinesc aproape 60 de ani de la unul din cele 14 recorduri mondiale pe care le-a stabilit în aer liber. S-a întâmplat la Varșovia, în anul 1961. Atunci, în capitala Poloniei, Iolanda Balaș a sărit peste ștacheta înălțată la 1,88 metri. Era cel de-al 12-lea său record mondial!

Iolanda Balaș și recordurile sale

Iolanda Balaș a stabilit 14 recorduri mondiale. Seria lor a început la București, la 14 iulie 1956, cu 1,75 metri. Și s-a încheiat în capitala Bulgariei, la Sofia, 16 iulie 1961, cu un salt de 1,91 metri.

Unul dintre recorduri l-a reușit pe stadionul din Poiana Stalin de atunci, Poiana Brașov de după și de astăzi. Era pe 31 iulie 1958, când „Ioli” a zburat deasupra „bățului buclucaș” ridicat la 1881 metri.

Toate marile performanțe le-a obținut alături de Ioan Sőtér, cel alături de care și-a trăit și viața din afara stadionului. Și câte au fost: 2 titluri olimpice, campioană mondială de 2 ori, campioană europeană de 2 ori, 5 recorduri olimpice, de 9 ori campioană a Balcanilor, 16 titluri de campioană a României, 41 recorduri naționale etc. (surse: Istoria Atletismului Românesc, Muzeul Sportului)

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *