Lamine Diack, fostul număr 1 în IAAF, e încolțit de Parchetul francez

Lamine Diack
Apreciază acest articol

Lamine Diack, fostul președinte al IAAF (Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism), din perioada 1999-2005, riscă o pedeapsă de 4 ani de închisoare şi o amendă de 500.000 de euro. Aceasta este solicitarea Parchetului naţional financiar francez.

Fostul preşedinte şi fiul său, absent la proces, sunt judecaţi la Paris, împreună cu alte patru persoane, în special pentru că, începând de la finalul anului 2011, au permis amânarea sancţiunilor disciplinare împotriva sportivilor ruşi suspectaţi de dopaj, în schimbul finanţării şi pentru contracte de sponsorizare şi drepturi TV.

De ce este acuzat Lamine Diack

Procurorii susţin că Diack (87 ani) a solicitat mită în valoare totală de 3,45 milioane de euro de la sportivii suspectaţi de dopaj pentru a acoperi rezultatele testelor şi pentru a-i lăsa să continue competiţia, inclusiv în cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

Aceştia spun, de asemenea, că Diack a obţinut fonduri ruseşti în valoare de 1,5 milioane de dolari în timp ce negocia drepturi de sponsorizare şi de televizare, pentru a ajuta la finanţarea campaniei lui Macky Sall pentru alegerile prezidenţiale, din 2012, din Senegal, în schimbul încetinirii procedurilor antidoping.

Anterior, Diack a negat acuzaţiile.

Așadar, Lamine Diack e acuzat de: corupţie, spălare de bani şi abuz de încredere.

Fiul lui Diack a fugit în Senegal

Fiul său, Papa Massata, care a fugit din Franţa în ţara sa natală, Senegal, după începerea anchetei franceze, este, de asemenea, acuzat că a jucat un rol în complot şi este judecat în absenţă. Senegalul a refuzat extrădarea lui.

Alte patru persoane au fost acuzate în acest caz: Habib Cisse, fostul avocat al lui Diack la IAAF, Gabriel Dolle, care a supravegheat testele antidoping la IAAF, fostul şef al atletismului rus, Valentin Balahnicev şi fostul antrenor principal al lotului rus de atletism, Alexei Melnikov. Balahnicev şi Melnikov nu au fost prezenţi în faţa instanţei.

Dolle a negat luarea de mită pentru a permite sportivilor ruşi să concureze. El a declarat instanţei că a fost de acord doar să păstreze un profil scăzut la numărul mare de teste pozitive la controalele antidoping în rândul sportivilor ruşi pentru a ajuta IAAF să găsească sponsori.

„Domnul Diack mi-a cerut să iau în considerare faptul că IAAF se afla într-o stare financiară periculoasă şi avea nevoie de sponsori. Nu s-a pus niciodată problema de a permite sportivilor ruşi să participe la competiţii internaţionale”, a spus Dolle, în instanţă.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.