Sebastian Coe și Sven Arne Hansen se știau de 43 de ani

0
Sebastian Coe
Apreciază acest articol

Sebastian Coe, actualul președinte al atletismului mondial, a concurat ca atlet la concursul (Bislett Games) pe care defunctul Sven Arne Hansen l-a organizat ani de zile la Oslo, în capitala Norvegiei.

La dispariția președintelui European Athletics, conducătorul World Athletics și-a transmis mesajul:

„Ne cunoșteam de 43 de ani. La Jocurile Bislett, Sven mi-a oferit șansa realizării a două dintre cele trei recorduri mondiale, pe care le-a realizat în 41 de zile, acum ceva vreme, în 1979. El a fost un deschizător de drumuri, în globalizarea sportului nostru. Împreună cu Andreas Brugger la Zürich și Wilfred Meert la Bruxelles a fost unul din cei trei vizionari în atletism.

El a adus profesionalismul în concursurile noastre de o zi, după un șablon actual și acum. A dovedit priceperea politică să împingă și să conducă atletismul din epoca amtorismului în cea a unui sport deschis și profesionist, atunci când exista riscul real ca între Europa de Est și cea de veste să intervină o prăpastie și sportul nostru să se împarăt în două”.

Sebastian Coe: „Un președinte extrem popular și eficient”

Sir Sebastian Coe a adăugat, în încheierea mesajului său:

„Alături de mult iubita lui familie, pierderea sa va fi resimțită cel mai mult și de generațiile de atleți ale căror aspirații s-au îndeplinit cu ajutorul său.

Cele mai profunde simpatii ale noastre se îndreaptă către familia sa și familia europeană a atletismului, care astăzi și-au pierdut extrem de popularul și eficient președinte”.

3 recorduri mondiale în 41 de zile

Despre ce recorduri mondiale amintește fostul atlet, campion olimpic al probei de 1.500 metri la Jocurile de la Moscova (1980) și Los Angeles (1984)?

Ei bine, în vara anului 1979, un tânăr alergător de semifond, în vârstă de nici 23 de ani (pe care îi împlinea pe 29 septembrie), uimea lumea atletismlui mondial.

Două dintre acestea le-a reușit, cum el însuși amintea – mai sus, la Jocurile Bislett. Concurs internațional al cărui director era Svein Arne Hansen.

Pe 5 iulie 1979, la Oslo, Coe a îmbunătățit cu mai bine de o secundă (1 minut 42 secunde 33 zecimi) recordul în proba de 800 metri, performanță anterioară fiind stabilită de un alt campion de legendă, cubanezul Alberto Juantorena.

Apoi, peste 12 zile, tot la Bislett Games, Seb Coe a doborât recordul milei (3:48.95), pe care îl deținea John Walker, din Noua Zeelandă. Acesta din urmă a fost primul atlet din lume care a coborât timpul parcurs pe o milă (1.609 metri) sub bariera celor 3 minute și 50 de secunde.

Sebastian Coe a devenit primul atlet din lume care a deținut, în același timp, trei recorduri mondiale. A realizat-o la Zürich, când a eliminat și recordul la 1.500 metri, stabilit de Filbert Bayi (Tanzania). Britanicul a înregistrat timpul de 3:32.03.

Dobromir Karamarinov – interimar până în octombrie 2021

Conform Constituției Europene a Atletismului, prim-vicepreședintele European Athletics, bulgarul Dobromir Karamarinov, va avea, în continuare, calitatea de președinte interimar al atletismului european. Și își va asuma și va duce la îndeplinire toate îndatoririle președintelui, inclusiv cea de a fi reprezentant al zonei europene în Consiliul Mondial de Atletism.

Aceasta până la următorul Congres al European Athletics, care va avea loc în Elveția, la Lausanne, în 15-17 octombrie 2021.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *