Raul Pruteanu a dat lovitura la București

Atletismul brașovean continuă să producă rezultate și sportivi de valoare, în ciuda condițiilor precare în care aceștia se pregătesc și își desfășoară activitatea. Și aceasta nu de azi, de ieri, ci de ani buni, din păcate (vorbind de baza materială și infrastructura pentru atletism a Brașovului).
Din urmă vine și Raul Pruteanu – elev (intră într-a 11-a) și atlet la Liceul cu Program Sportiv din Brașov. Despre el am mai scris și vom mai scrie. Ultima sa ispravă a făcut-o deunăzi, la București, la Campionatele Naționale în Aer Liber ale Juniorilor 1 (U20). La acest concurs a devenit campion național la lungime. Săritura câștigătoare a măsurat 7,23 metri.
Raul Constantin Pruteanu – pe locul 12 în Europa
„Clar, este cel mai bun concurs pe care l-a făcut de când practică atletismul. Și cel mai bun rezultat, bineînțeles! Acest 7,23 e al doilea rezultat în aer liber din țară la seniori, deși concurează la categoria de vârstă juniori 2, în ultimul an. De asemenea, e al 12-lea rezultat în Europa, la categoria U18”, spune prof. Georgeta Nazarie.
La competiția din 28-29 august, găzduită de Stadionul “Iolanda Balaș Soter” din București, Raul Constantin Pruteanu i-a devansat, în ordine, pe George Gabriel Kadar (LPS-CS Satu Mare) și Ionuț George Iordache (LPS Câmpulung Muscel), care au sărit 6,90 m, respectiv 6,74 m.
„Baremul pentru Campionatele Europene U18 era de 7,05 m. Deci, Raul s-ar fi calificat. Din cauza pandemiei, «Europenele» din Italia s-au amânat pentru anul viitor”, adaugă Geta Nazarie.
Îi place cum sare Luvo Manyonga
Raul Pruteanu s-a născut la Brașov, pe 10 august 2003. A început să practice atletismul (2012) cu prof. Lucian Brașoveanu. În 2014, a trecut la grupa prof. Nazarie, după tragica dispariție a acestuia.
În primii ani de atletism a alergat în probele de sprint. Iar în sezonul de sală din 2018 a intrat în sectorul de lungime. Era în ultimul an ca junior 3, când, la Campionatele Naționale, a „zburat” până la 5,50 metri. A fost primu-i salt dintr-un concurs oficial!
Acum are o înălțime de 1,80 metri și o greutate de 67-68 kilograme. De regulă, face câte un antrenament pe zi. Ca la Brașov, pe unde apucă: în Parcul Sportiv (fost Tractorul), pe sub Tâmpa sau pe fosta arenă a Liceului Sportiv. Nu-și pierde însă motivația, privește înainte, spre adevărata performanță.
Dintre „lungimiștii” de azi, îl admiră pe sud-africanul Luvo Manyonga, campion mondial în aer liber, la Londra (2017). „Are o tehnică aparte, asta îmi place cel mai mult la el, tehnica săriturii lui”, explică tânărul atlet al Brașovului.
Următoarea întrecere din acest an? Campionatele Balcanice de Juniori 1 de la Istanbul (Turcia), din 12-13 septembrie – eveniment internațional unde își dorește să confirme forma bună de acum.
„Cu răbdare și constanță poate să aibă un viitor frumos”, precizează antrenoarea.
Emma Zach (LPS Brașov) – locul 3 la 400 m
Ne întoarcem la CN de la București. Unde o altă reprezentantă a LPS-ului din Brașov, Emma Zach a venit pe locul 3 la 400 metri plat. „Emma e în primul an la junioare 2. Învață la Colegiul Johhanes Honterus, dar concurează pentru LPS Brașov. Are calități și poate să se califice la «Europenele» la U18. Acum, la București, și-a făcut record personal, la 400. Și ea e pe drumul cel bun. Nu în ultimul rând, Diana Cozma si Fabian Toth și-au îmbunătățit rezultatele personale”, încheie Georgeta Nazarie.