Atleții anului 2020: Armand „Mondo” Duplantis și Yulimar Rojas

0

foto: Reuters.

Apreciază acest articol

Astăzi, 5 decembrie, World AThletics și-a desemnat laureații, în urma performanțelor realizate în acest sezon competițional 2020 total atipic, din cauza pandemiei Covid-19. Aceștia sunt: săritorul cu prăjina Armand „Mondo” Duplantis (Suedia) la masculin, respectiv triplu-saltista Yulimar Rojas (Venezuela), la feminin.

Duplantis (21 ani) a stabilit două recorduri mondiale în sală (6,17 m și 6,18 m), a realizat, pe final de stagiune, cea mai înaltă săritură în aer liber din toate timpurile (6,15 m) și a terminat anul neînvins în 16 competiții. Născut la 10 noiembrie 1999, „Mondo” Duplantis este cel mai tânăr atlet care a fost declarat „Atletul anului”.

foto: Panam Sports Channel.

La rândul ei, Yulimar Rojas a doborât recordul Americii de Sud la triplu, la primul său concurs indoor din 2020, la Metz, în Franța, unde a aterizat la granița celor 15,03 metri. La următoarea întrecere de sală, la Madrid, în Spania, ea a sărit 15,43 metri, îmbunătățind recordul mondial indoor cu 7 centimetri. În aer liber a prins doar două meeting-uri, la Monaco și Castellón (Spania), cu victorii în amândouă. La acest ultim eveniment atletic din 5 septembrie a izbutit săritura anului pe pistă, afară (14,71 metri).

Celalte premii oferite de World Athletics

1. Federația Anului: Federația Poloneză de Atletism, pentru felul cum a gestionat, în pandemie, calendarul competițional intern, pentru organizarea a trei concursuri din World Athletics Continental Tour (două la Chorzow și unul la Bydgoszcz), și pentru felul cum împreună cu comitetul local de organizare și autoritățile locale, federația a contribuit la desfășurarea cu succes a Campionatului Mondial de Semimaraton, la Gdynia, unde Krystian Zalewski a stabilit și un nou record național.

2. Premiul pentru Inspirație Covid: Ultimate Garden Clash, o idee a francezului Renaud Lavillenie (Franța), pentru felul cum împreună cu ai săi colegi săritori cu prăjina, au conceput o serie de competiții (Ultimate Garden Clash), desfășurate la distanță, timp de 5 săptămâni. Fiecare atlet a sărit în baza sa de antrenament, întrecerea efectuându-se prin video live.

3. Premiul Președintelui World Athletics, Sebastian Coe: Tommie Smith, Peter Norman și John Carlos, pentru „salutul pentru drepturile omului”, pe care l-au efectuat în timpul festivității de premiere de la Jocurile Olimpice de Vară din 1968, pe Stadionul Olimpic din Ciudad de México. „Sper că atitudinea fără compromisuri a acestor trei sportivi poate continua să fie o inspirație pentru noi toți, cei care refuzăm să acceptăm rasismul”, a punctat Sir Sebastian Coe.

4. Antrenorii Anului: Helena și Greg Duplantis, părinții și antrenorii lui Armand „Mondo” Duplantis.

5. Premiul Comisiei Atleților: A fost acordat tuturor cluburilor de atletism din lume. Renaud Lavillenie, președintele comisiei, a motivat: „2020 a fost un an foarte ciudat. Pentru noi, sportivii, a fost o adevărată provocare să putem continua să alergăm, să sărim sau să aruncăm. Prin urmare, a fost foarte important pentru noi să ne arătăm aprecierea față de toți cei care ne-au făcut posibil să continuăm antrenamentele, dar mai ales să reluăm competițiile. Acest premiu se acordă tuturor cluburilor de atletism din întreaga lume pentru faptul că oferă sportivilor sprijin în toată pandemia, negociază accesul la facilitățile de antrenament, implementează protocoale de igienă și înființează competiții locale. Oricine ne cunoaște sportul apreciază modul în care sportivii se bazează pe cluburile noastre locale și suntem atât de recunoscători pentru sprijinul lor continuu”.

„Există mulți oameni cărora am dori să le mulțumim: lucrători din domeniul sănătății, voluntari, echipa World Athletics Health & Science și Fundația Internațională de Atletism și donatorii săi. Dar, într-un vot efectuat de Comisia Atleților în rândul sportivilor din întreaga lume, a existat un câștigător clar: cluburile de atletism din întreaga lume, pentru sprijinul esențial oferit sportivilor pe tot parcursul pandemiei. Multe cluburi locale au contribuit la negocierea accesului la facilitățile de antrenament, au implementat protocoale de igienă pentru siguranța tuturor și, acolo unde a fost posibil, au reușit chiar să organizeze competiții locale la diferite niveluri.

Cluburile din întreaga lume sunt atât de importante pentru dezvoltarea sportului nostru, în special la nivel de bază. Acestea reprezintă o oportunitate pentru comunitățile locale, de a se uni împreună și de a participa la ceva ce ne place cu toții să facem, fie că este o dată pe săptămână sau zilnic.

Drept semn al recunoașterii, am dori să invităm orice club de atletism afiliat la toate federațiile membre ale atletismului mondial să primească o insignă de câștigător special concepută pentru web site-urile Dvs. și canalele de socializare sau să o tipărească și să fie plasată în cluburile dumneavoastră.

Felicitări și vă mulțumesc pentru toată munca pe care o faceți!”, a afirmat Renaud Lavillenie, în numele atleților din întreaga lume.

Cluburile de atletism își vor primi distincția, în format digital, completând formularul de aici.

6. Fotograful Anului: Michael Steele, de la Getty Images, cel care a surprins copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, aleargând la Campionatele Discovery Cross Country din Eldoret, Kenya.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *