Apreciază acest articol

Acum 84 de ani, într-o zi de 12 decembrie, în vestul țării, la Timișoara, venea pe lumea una dintre cele mai mari campioane ale atletismului din România: Iolanda Balaș. De aproape 5 ani nu mai este printre noi (d. 11 martie 2016, București). Însă amintirea ei rămâne mereu vie în memoria noastră.

Dintre multele amintiri pe care noi, brașovenii, le avem cu marea Iolanda Balaș-Sőtér îmi vine în minte recordul mondial pe care l-a stabilit în Poiana Stalin, Poiana Brașov și astăzi, după Decretul din 24 decembrie 1960. Atunci, la 31 iulie 1958, pe stadionul din Poiană, în cadrul unui concurs de verificare al lotului Republicii Populare Române (RPR), „Ioli” a sărit din a doua încercare peste ștacheta buclucașă ce era ridicată la 1,81 metri. A fost doar unul din cele 14 recorduri mondiale realizate la săritura în înălțime.

Despre Iolanda Balaș-Sőtér s-au scris și se vor mai scrie multe. Iar pentru iubitorii de atletism și sport din România va străluci undeva acolo Sus, deasupra tuturor, întotdeauna.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *