Cum a fost descoperită „Căprioara din Carpați” la competițiile școlare de atletism

0

5 august 2000: Violeta Beclea-Szekely câștigă cursa de 1.500 metri la British Grand Prix, la Londra.

Apreciază acest articol

Violeta Beclea-Szekely i-a acordat un interviu Marinei Almășan, pentru „Femei de 10”, în care și-a spus povestea așa cum a început ea, la Dolheştii Mari, în județul Suceava, când s-a remarcat în cadrul concursurilor școlare de atletism.

„Fac parte din generația care și-a trăit copilăria, jucându-se în curtea casei și alergând pe dealurile din imediata vecinătate, fără calculator, telefon mobil sau alte gadgeturi. Încă de când eram elevă la Școala Generală din satul Dolheștii Mari m-am făcut remarcată la orele de educație fizică, fiind cea mai bună la testele obligatorii la acea vreme aferente acestei materii.

În familia mea am fost singura care a ales drumul către marea performanță în sport, fără ca părinții mei să mă îndrume în acest sens. Provin dintr-o familie de oameni simpli, vrednici și sensibili. Tata muncea într-o fabrică, iar mama la CAP. De la tatăl meu am moștenit suplețea fizică, cu mușchi subțiri și lungi, iar de la mama tenacitatea, perseverența și puterea de muncă, calități indispensabile tuturor celor care își doresc să facă performanță.

Din fericire pentru mine, programa școlară a anilor ’80 cuprindea competiții școlare, competiții care se desfășurau la nivel de școală, județ și zonă. Am fost remarcată în clasa a 8-a într-una dintre competițiile școlare, când am câștigat o cursă de 600 de metri. Am fost un copil înzestrat cu calități fizice și motrice pentru alergare. Eram longilina cu picioare lungi și glezne subțiri fiind asemănată cu o căprioara, spunându-mi-se «Căprioara din Carpați»”, s-a destăinuit Violeta Beclea-Szekely, atleta care a avut-o ca idol pe legendara Maricica Puică, în dialogul amintit.

De-a lungul carierei a lucrat cu regretatul Ion Puică, dar a mai fost antrenată de Constantin Nourescu și Maricica Puică, iar în ultimii 2 ani ai carierei, de soțul Adrian Szekely, fost judoka. (sursa foto: Mark Thompson / Allsport)

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *