Maratonul anului la Taipei, în pandemie: 28.000 de alergători la start

0
Apreciază acest articol

Maratonul desfășurat astăzi la Taipei (Taiwan sau oficial Republica Chineză) a fost câștigat de Paul Lonyangata din Kenya, la masculin și Askale Merachi din Etiopia, la feminin.

Record al cursei masculine, stabilit de Paul Lonyangata (Kenya)

Învingător în maratonul de la Paris (2017 și 2018), Lonyangata s-a desprins în cursa asiatică, la kilometrul 32, de compatriotul său, Elisha Rotich și de Chele Dechasa, din Etiopia. Și a trecut linia de sosire en fanfare, înregistrând timpul de 2:09:18, în primul său maraton din acest an. În vârstă de 28 de ani, Paul Lonyangata a stabilit un nou record al traseului, precedentul fiind de 2:09:59. Cel mai bun timp personal reușit de acesta vreodată: 2:06:10.

Rotich, al doilea în Maratonul de la Seul de anul trecut (2:06:12), a încetinit pe ultimii 8 kilometri și a terminat cursa pe locul secund, în 2:13:07. Mai în spate a venit Tiidrek Nurme, din Estonia, cu 2:16:11. Acuzând de dureri de gleznă, Dechasa, 2:06:25 – cel mai bun rezultat personal all time, a renunțat la kilometrul 34.

Vânturile puternice au păstrat intact recordul feminin 

În cursa feminină, Askale Merachi și-a lăsat în urmă adversarele la doar cinci kilometri după start și a continuat solitară întrecerea, ajungând la jumătate distanței în 1:12:47. Obiectivul său era doborârea recordului cursei (2:27:36). Însă, nevoită să alerge împotriva unor vânturi puternice, ea a încetinit ritmul și a a ajuns la finish în 2:28:31. E a doua victorie consecutivă din acest an, din tot atâtea posibile. S-a impus și în ianuarie în maratonul de la Houston (2:23:29 – cel mai bun din carieră).

La categoria elite-fete, podiumul a fost în întregime etiopian: Asifa Kasegn a venit pe locul al 2-lea, în 2:32:00, iar Zinash Mekkonen a încheiat top 3, cu 2:32:24.

Condiții de organizare de excepție

Organizatorii evenimentului atletic de la Taipei au atras la start 12 alergători de elită din 8 țări, de pe 4 continente, într-un efort de a simboliza lupta comună, la nivel mondial, împotriva pandemiei COVID-19.

Pentru a se alinia la protocoalele naționale de pandemie, aceștia au fost obligați să respecte restricții stricte, care includeau o carantină pentru alergători de 15 zile de la sosirea lor în orașul Taipei, în 2 și 3 decembrie. Pentru a-i ajuta pe alergători să își mențină forma fizică în timpul carantinei, gazdele au instalat benzi de alergare în camera de hotel a fiecărui atlet. Iar în ultimele zile de dinaintea cursei, atleților li s-a permis accesul pe o pistă pentru antrenament.

Două maratoane de categoria „Bronz” în Taiwan

În total, 28.000 de alergători au participat la eveniment, Taipei Marathon devenind cea mai mare cursă de masă din lume de la izbucnirea pandemiei globale de coronavirus, la începutul acestui an. Cu o populație de 23 de milioane de oameni, Republica Chineză a acționat rapid la izbucnirea pandemiei și a fost apreciată pe scară largă pentru eforturile sale de a limita răspândirea virusului, având mai puțin de 800 de cazuri de îmbolnăviri raportate.

Prima ediție a Maratonului de la Taipei a avut loc în anul 1986, acum 34 de ani. Concursul este al doilea din Taiwan de categoria „Bronz” care face parte din circuitul World Athletics Label Road Races. În programul competiției fac parte două curse, de maraton și de semimaraton.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *