Legendarul sprinter american Carl Lewis, în cursa olimpică a ștafetei de 4x100 metri, la a 23-a ediție a Jocurilor Olimpice, găzduite în 1984 de Los Angeles. (credit foto: Getty Images)

Apreciază acest articol

Pe pagina sa de Facebook, Clubul Olimpic Brașov a postat, sub semnătura prof. univ. dr. Carmen Gugu-Gramatopol, președintele organizației, comuncatul de final de an 2020 și început de an 2021, pe care îl redăm integral aici:

„BUN VENIT, 2021! Gata, 2020 a trecut. A fost un an ieșit din comun, cu plusuri și minusuri, cu bune și rele cu lacrimi, tristețe, dezamăgiri, dar și zâmbete, bucurii și sport. Toată planeta s-a luptat cu un virus. Fenomenul olimpic, și nu numai, a avut de pierdut: pentru prima oară, în istoria lor, desfășurarea JO de vară se amână dintr-un an bisect în anul următor, adică în 2021, păstrând în continuare titulatura Jocurilor Olimpice 2020.
Dar eforturi de „a salva” jocurile, de-a lungul timpului, au mai fost:
• „din partea lui Zappas, lumea să aibă concursuri olimpice”, este celebra dedicație a lui Evanghelia Zappa, un negustor de origine româno-macedoneană, care a organizat, la Atena, patru ediții de concursuri numite „Olimpii”, anterior reluării JO, adică în anii 1859, 1870, 1875 și 1889. Și lumea are parte de concursuri olimpice;
• în 1906, la Atena, la inițiativa baronului Pierre de Coubertin, s-a desfășurat o ediție numită „intercalată” sau „Jocurile deceniului”, pentru a celebra 10 ani de la prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne, și pentru a ține trează atenția lumii asupra spiritului olimpic;
• confruntările militare au anulat edițiile din anii 1920, 1940 și 1944, dar, imediat după terminarea celor două războaie mondiale Jocurile au fost reluate;
• „Jocurile trebuie să continue” a fost decizia lui Avery Brundage, președintele CIO, după evenimentele tragice petrecute în timpul Jocurilor de la Munchen 1972. Și au continuat;
• Jocurile au continuat și după manifestările de apartheid şi rasism din anii 1960, și după boicoturile din 1980 și 1984.

Printre imaginile greu de uitat, ale anului 2020, se numără orașele fără oameni, drumurile fără mașini, parcurile fără copii, dar și arenele sportive goale, atunci când organizatorii au decis reluarea unor competiții sportive fără spectatori.

Ceea ce doresc eu „Mișcării olimpice”, pentru anul 2021, este să avem din nou competiții cu arenele sportive pline, Jocuri Olimpice reluate în condiții normale, cu ceremoniile de deschidere și închidere, cu realizări și eșecuri, cu victorii și înfrângeri, cu bucurii și întristări, cu agitația specifică, adică, cu spectacolul oferit de secole de întrecerile olimpice.
La mulți ani 2021!”.

Clubul Olimpic Brașov este partener al Asociației Județene de Atletism (AJA) Brașov.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *