Cum a fost ediția din acest an a Crosului 15 Noiembrie

Apreciază acest articol

Ediția din acest an a Crosului 15 Noiembrie a fost una simbolică, fiind organizată pentru a nu întrerupe această frumoasă tradiție. Doi alergători, Aureliu Bejenariu, de la Asociația 15 Noiembrie 1987, și George Cojocaru, atlet amator, care nu a pierdut niciuna din edițile crosului brașovean, au parcurs traseul pe care manifestanții din ’87 l-au parcurs la revolta anticomunistă din 15 noiembrie. Cei doi au fost însoțiți de două echipaje de Poliție și de 10 tineri atleți de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Brașov: Raul Pruteanu, Fabian Toth, Diana Cozma, Timeea Furnică, Georgiana Ienei, Andrei Pescaru, Vlad Țolu, Alexandru Ilie, Sergiu Anghel și Andrei Garcea.

Startul a fost la ora 11:45, iar sosirea la Palatul Administrativ a fost aproape la 12:20, după linia de finiș participanții fiind întâmpinați de prefectul Brașovului, Cătălin Văsâi, și de membrii Asociației 15 Noiembrie 1987.

„Este pentru prima dată din 1987 când un demnitar ne întâmpină în fața acestei clădiri în ziua de 15 noiembrie”, a spus președintele novembriștilor, Marius Boeriu.

„15 Noiembrie 1987 a fost prima revoltă anticomunistă din România. La 34 de ani, din păcate, nu putem să organizăm evenimentele cum ne-am fi dorit noi. Un lucru îmbucurător este că anul acesta a apărut o lege prin care data de 15 Noiembrie este recunoscută ca Zi de luptă anticomunistă, ziua revoltei de la Brașov. Un lucru foarte important, nu numai pentru Brașov, ci și pentru țară, și de la anul ne așteptăm ca autoritățile locale să organizeze ziua de 15 Noiembrie cum se cuvine, având în vedere că 15 noiembrie este un simbol nu numai pentru Brașov, este un simbol al României. Brașovul a fost pus cu această ocazie pe lista orașelor de luptă anticomunistă din toată Europa de Est”, a mai declarat Marius Boeriu.

Înaintea crosului, de la ora 11, la troița din fața Spitalului Județean, deși s-a dorit un ceremonial restrâns, având în vedere condițiile și restricțiile din cauza pandemiei COVID-19, prezența la depunerea de coroane a fost la fel de numeroasă ca de obicei. Alături de membrii Asociației 15 Noiembrie 1987 au fost prezenți reprezentanții Asociației Foștilor Deținuți Politici, a Asociației Luptătorilor, Răniților și Urmași Eroilor, precum și ai autorităților publice locale.

Crosul din acest an a fost organizat de Asociația 15 Noiembrie 1987 și Asociația Județeană de Atletism (AJA) Brașov.

Pe această cale, le mulțumim celor care ne-au susținut și s-au implicat în bunul mers al evenimentului: Primăria Municipiului Brașov, Instituția Prefectului Județul Brașov, Poliția Municipiului Brașov – Biroul Rutier, Poliția Locală, RAT Brașov, Roman SA, Liceul cu Program Sportiv Brașov, Efect Advertising, Acerbis. (foto: Marius Bogdan)

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.