Elena Iagăr, în cursa de la Madrid, la finalul căreia a cucerit titlul de campioană a Europei în proba de 1.500 metri indoor. (foto: Getty Images/ Nicolas Asfouri)

Apreciază acest articol

Atena 2004. Din delegația României (108 sportivi, 16 discipline) la Jocurile Olimpice de Vară din Grecia a făcut parte și brașoveanca noastră, Elena Buhăianu. Mai târziu, a devenit Elena Iagăr-Buhăianu, nume sub care a ajuns cunoscută și respectată în lumea atletismului românesc și a celui internațional. În ziua de azi, vorbim despre Elena Antoci. „Sau Iagăr-Antoci”, adăugă, din dorința de a păstra legătura cu tot ceea ce a realizat pe pistă. Timpul trece, însă rezultatele rămân.

Acolo, lângă Acropole, ea a scris ultima pagină importantă, cu adevărat importantă, cu iz olimpic, a atletismului brașovean. Nu a jucat rolul „Elenei din Troia”, ci pe cel al „Elenei de la Brașov”. Și bine a făcut-o! Practic, a fost ultimul atlet care a reprezentat Brașovul la Jocurile Olimpice! Înaintea ei, în istoria recentă, a mai fost Bogdan Tudor, săritorul în lungime (locul 12) de la Barcelona (1992). Când a participat la JO din Spania, Tudor era legitimat la CSU Brașov. La Atena, Elena a alergat în proba de 1.500 metri, așa cum o făcuse și patru ani mai devreme, la Sydney, cu mențiunea că la „Olimpiada australiană” a luat startul și la 800 de metri.

Născută la Brașov, pe 16 ianuarie 1975, Elena Antoci a crescut și s-a lansat pe orbita performanței la Clubul Sportiv Astra Autocamioane Brașov. A mai alergat, ani buni, și pentru Clubul Sportiv al Armatei Steaua București. Se poate mândri cu un palmares impresionant, în care pe lângă numeroase rezulatate și medalii naționale (individuale, la ștafetă sau cu echipa), la loc de cinste apar titlurile balcanice din sala de la Atena, de la 1.500 metri (2001, 2002, 2003), plus cele cu aceeași valoare, dar în aer liber, de la București (2002) din probele de ștafetă 4X400 metri, 800 metri și 1.500 metri. De asemenea, merită să-i fie menționate: locul 1 (1.500 m) de la Jocurile Francofoniei (Otawa, Canada 2001), locul 2 (1.500 m) de la Cupa Europeană în sală (Viena, Austria 2002), ca și locul 6 (1.500 m) de la Campionatele Mondiale de sală (Birmingham, Marea Britanie 2003).
Fără doar și poate, cele mai deosebite titluri îi sunt cel de campioană europeană în sală la 1.500 metri, din anul 2005 de la Madrid (4:03.09), și cel de vicecampioană europeană indoor, în aceeași probă, de la Viena (4:06.90).

Elena Antoci face parte dintr-o categorie selectă a atletismului românesc, cea a campioanelor de la 800 și 1.500 metri, probe care, în decursul timpului, ne-au adus o sumedenie de satisfacții, rezultate și recorduri deosebite, prin Maricica Puică, Doina Melinte, Paula Ivan, Ella Kovacs, Violeta Beclea-Szekely sau Gabriela Szabo. Cu toate sunt exemplu de urmat, în sport și în viață, pentru copiii și tinerii de azi și de mâine!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *