Josef Odložil: o viață de film cu sfârșit tragic

0
Josef Odložil

sursa foto: Memorial Josef Odložil

Apreciază acest articol

Josef Odložil, unul din campionii de valoare internațională ai atletismului din Cehia, se stingea din viață acum 27 de ani, în condiții tragice. Nu apucase să împlinească vârsta de 55 de ani.

S-a născut pe 11 noiembrie 1938, în Otrokovice, al doilea oraș ca mărime din districtul Zlín al Cehiei de după 1993.

Specific țărilor est-europene din „Blocul comunist”, din care nici Cehoslovacia de atunci nu făcea excepție, viața și cariera i-au fost strâns legate de militărie. A început să se antreneze serios la școala militară de la Bratislava. În 1962, a participat la prima competiție importantă a carierei, Campionatele Europene de la Belgrad, unde a fost eliminat în semifinalele probei de 800 metri.

Însă doi ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a dat lovitura: a cucerit medalia olimpică de argint, în spatele triplului campion olimpic, Peter Snell, cu care a legat o strânsă prietenie și pe care l-a vizitat acasă, în îndepărtata Noua Zeelandă. După un an, a mai făcut o ispravă: a stabilit un nou record mondial la 2.000 m, cu timpul de 5:01,2. În 1966, evoluția de la „Europenele” de pe Nép Stadium (actualul stadion Ferenc Puskás) a fost dezamăgitoare: a fost eliminat încă din serii (1.500 m).

Și-a luat revanșa la ediția de la Praga a Campionatelor Europene, când a câștigat un binemeritat argint la „mie cinci sute”. A agățat „cuiele” în… cui în 1969, după Jocurile Olimpice din 1968 (Mexic), la care s-a clasat doar pe locul 8.

După retragere și ofițer de carieră fiind, Odložil a continuat-o cu armata, dar nu pentru multă vreme, deoarece a fost obligat să renunțe din motive… politice. A revenit pe pistă, ca antrenor de atletism la clubul Sparta Praga și apoi la Institutio Nacional del Deporte din Mexic (1979–1981).

În 1989 a fost repus în drepturi și s-a întors în armată, până la moarte. În 1992-1993 a fost comandantul corpului de pace ale ONU din Irak reprezentând Cehoslovacia.

În plan familial, la scurt timp după Jocurile de la Ciudad de México, Josef Odložil s-a căsătorit cu marea gimnastă Věra Čáslavská, multiplă campioană olimpică în ’68 și cunoscută protestatară (și înainte, și după JO) împotriva URSS-ului, după „Primăvara de la Praga” și invazia Cehoslovaciei de către trupele sovietice.

sursa foto: The Olympians

Josef și Věra s-au căsătorit la Catedrala din Mexico City, în cadrul unui eveniment care a adunat o mulțime de mii de oameni. Cei doi au avut doi copii: un băiat, pe Martin, și o fată, pe Radka. Au divorțat în 1987.

A fost un accident nefericit sau..?

Pe 6 august 1993, în discoteca clubului U Cimbury din orașul Bělá pod Bezdězem (Boemia Centrală), Odložil a avut o dispută cu fiul său de 19 ani. Inițial, s-a zis că Martin l-ar fi lovit în cap, ceea ce a dus la o comă prelungită și la deces, consemnat pe 10 septembrie în același an. Apoi, după reluarea anchetei, s-a ajuns la concluzia că:

„Căderea stângace (n.r.- a fostului atlet), adică fără mecanismele de apărare reflexă, ar fi putut fi influențată de cel puțin cele trei accidente vasculare cerebrale anterioare suferite de J. Odložil, în conflict cu Jaroslav Lieskovan (n.r. – un aldoilea acuzat). Chisturi în creierul rănit, detectate în timpul autopsiei și, în final, cantitatea de alcool consumată, care a fost absorbit atipic datorită funcției hepatice precare. Toți acești factori identificați, individual și cumulați, puteau duce fără îndoială la o cădere bruscă stângace a lui J. Odložil, fără nicio intervenție sau doar cu o contribuție nesemnificativă a acuzatului Martin Odložil”.

Martin Odložil și mama sa, marea campioană Věra Čáslavská. (sursa foto: Blesk – P. Machan, M. Hykl)

Fiul a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru uciderea tatălui, dar a primit grațierea președintelui Václav Havel în 1997, deoarece gradul de culpă nu ar fi fost bine dovedit.

Josef Odložil – concurs memorial la Praga 

După acest episod, fosta soție a căzut într-o cruntă depresie, din care și-a revenit după abia 15 ani. Revenise în sala de gimnastică, ocupându-se de pregătirea micilor atlete. În 2015, Věra Čáslavská a fost diagnosticată cu cancer pancreatic, pentru ca în anul viitor, pe 30 august, să-și găsească sfârșitul pe pat de spital, la Praga. Avea 74 de ani.

Din 1994, la Praga se organizează an de an Memorialul „Josef Odložil”, un grand prix cu participare internațională.

Viață marelui campion a fost surprinsă de regizorul Vit Olmer într-un documentar numit „Josef Odlozil – Un sportiv al idealurilor olimpice”.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *