Un secol de viață, o viață cât toată istoria

0

Foto: Peter KASTELIC / AZS.

Apreciază acest articol

Sâmbătă, 25 aprilie, a fost o zi cu totul specială pentru atletismul sloven: Marko Racic, singurul sportiv olimpic în viață din Slovenia și unul dintre puținii din lume, a împlinit un secol de viață! Adică, vârsta de 100 de ani.

Simbolicul eveniment a fost sărbătorit simplu, în familie, în curtea din spatele casei, în regiunea sud-estică a țării Bela Krajina, unde s-a născut tocmai în anul 1920. „Trebuie să fim acasă în această perioadă”, a spus secularul sportiv. Cu ajutorul nepoatei Maruša, le-a răspuns la telefon tuturor celor care l-au urat.

Ba chiar a fost vizitat de ziariști, cu două zile înaintea aniversării, pentru a-i ajuta cu imagini cu care să-și ilustreze articolele dedicate jubileului.

Racic spune că are o viață absolut normală, în ciuda anilor săi, aceasta și mulțumită fiicei sale, Mojca.

„Încă merg pe jos, timp de 30-45 de minute în fiecare zi. Dar din cauza situației actuale nu pot să merg să iau prânzul. De asemenea, obișnuiam să iau cafeaua la o locuință a vârstnicilor din apropiere, însă acum nu mai este posibil. Timpuri ciudate!

Dar pot să mă uit la televizor, să rezolv cuvinte încrucișate și Sudoku. Nu mă plictisesc deloc. Încă mai pregătesc micul dejun, dar trebuie să-o laud pe fiica mea, care are grijă de mine”, se confesează.

Ca atlet, Marko Racic a reprezentat fosta Iugoslavie la Jocurile Olimpice de vară din 1948, la Londra, unde s-a calificat în semifinalele probei de 400 m. A participat la două ediții ale Campionatelor Europene, la Oslo în 1946 și la Bruxelles, patru ani mai târziu.

După retragere, a devenit antrenor de atletism, în perioada anilor 1960-1968 a fost selecționer al echipei feminine a Iugoslaviei, din care a făcut parte campioana europeană și deținătoare a recorduli mondial la 800 metri, Vera Nikolic.


Racic a avut o contribuție deosebită la dezvoltarea atletismului în Slovenia, mai întâi ca sportiv, apoi ca antrenor și selecționer, director tehnic, arbitru și organizator de concursuri interne și internaționale. În 1984, de pildă, a fost responsabil cu pregătirea buletinelor la Jocurile Olimpice de iarnă de la Sarajevo.

A fost editor-colaborator la mai multe publicații de specialitate, aducându-și un aport deosebit mai ales la publicarea lucrării dedicate celor 85 de ani de atletism în Slovenia, în anul 2005. Zeci de ani din viață și i-a petrecut scriind meticulos și completându-și colecția de statistici, neprețuită în perioada fără internet. La fel a procedat și în cazul buletinului „Olimpicii noștri” și al altor colecții importante, mult incomplete fără implicarea și informațiile sale.

Premii speciale și onoruri a primit din partea European Athletics (1997), a Federației Slovene de Atletism (membru de onoare – 2003) și a Comitetului Olimpic Internațional (2008), pentru promovarea olimpismului.

Și o coincidență, deloc întâmplătoare. Atletismul sloven împlinește în acest an 100 de organizare și istorie. Iar federația abia așteaptă ca Racic să fie printre invitații speciali la sărbătoarea de gală care se pregătește pentru luna octombrie! (sursa: Peter Kastelic / AZS – Federația Slovenă de Atletism, via World Athletics)

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *