O zi specială, pentru o campioană brașoveană

foto: Mircea Bularca
O zi specială pentru o doamnă! A început atletismul în 1986, pe când avea 10 ani, la clubul Steagul Roșu Brașov, sub îndrumarea antrenorului Alexandru Boiuru. Acum, după ani și ani, privește diplomele pe care a început să le adune încă de atunci. Și s-au adunat o gramadă, slavă Domnului!
A alergat la sprint, a sărit la înălțime, a încercat și gardurile, însă proba favorită a fost cea de 400 de metri. Probă la care a devenit campioană națională în aer liber la juniori 1 (55:21), în anul 1994, la tineret și senioare (53:56), în anul 1997.
Campioană națională la 400 metri
Vârful carierei l-a atins la Campionatele Naționale din ’97, pe când era antrenată de Florin Florea. Pe lângă cele două titluri ale României de la 400, a mai câștigat două medalii de argint, tot la tineret și senioare, la 200 de metri și încă o medalie la ștafeta de 4×400. Deci, un total de cinci medalii, din care două de aur.
Mai înainte, la junioarele mari ieșise campioană în 1994, cu ștafeta de 4×400 a clubului Astra Autocamioane, împreună cu Cristina Aldulea, Elena Buhăianu (azi, Antoci) și Loredana Jurubiță (timp 3:45,82).
În anul 2000 s-a retras de pe pistă, după o accidentare. Dar, de amorul… atletismului, a mai concurat în competițiile veteranurilor, sau de masters – cum mai sunt ele cunoscute. Unde a mai câștigat două titluri ale României, unde altundeva decât la 400, stabilind și mai multe recorduri naționale, ultimul fiind de 60,85, la categoria de vârstă M40.
A început la Steagul Roșu Brașov, la masters aleargă pentru CSM Brașov
Ca junioară a fost legitimată la cluburile sportive Steagul Roșu Brașov, redenumit Astra Autocamioane după Revoluție (1986-1991), și CSS Luceafărul Fartec Brașov (1992-1993), ca senioară a alergat pentru Astra și o perioadă scurtă, pe finalul carierei, pentru CSM Sfântu Gheorghe, iar la masters pentru Clubul Sportiv Municipal (CSM) Brașov. Club pentru care lucrează din octombrie 2003 și unde este antrenoare la secția de atletism, din 2015.
În 2019, a coordonat etapa regională de la Brașov, pentru Regiunea 7-Centru, a Campionatelor Naționale în sală pentru copiii 2 și 3 din județele Mureș, Harghita, Alba, Sibiu, Covasna și, bineînțeles, Brașov.
O zi specială: La Mulți Ani, Bianca Matefi-Păun!
Acum așteaptă cu interes noile ordine, în aceste vremuri de COVID-19, să vadă când și cum se va relua activitatea (și) la atletism. Curioasă, normal, să vadă și cum se vor arăta roadele antrenamentelor făcute acasă și coordonate online, de la distanță, cu echipa de 10 copii și juniori pe care îi are în grijă. E sigur, însă: cu toții vor ieși mai puternici din această perioadă abundentă în sărituri, abdomene, flotări și o sumedenie de alte exerciții de forță.
De un număr de ani, este căsătorită cu Adrian Păun, fost sprinter și el, astăzi un dedicat medic, specializat în radiologie si imagistică.
Azi, 9 mai, Bianca Cristina Matefi-Păun își sărbătorește ziua de naștere. La mulți ani, „Bibi”!