Viața atleților în Kenya, povestită de campioana mondială Eunice Sum

0
Eunice Sum campioana mondiala Moscova
Apreciază acest articol

Eunice Sum va împlini 32 de ani pe 10 aprilie. Ea se află în Kenya, țara natală, în orașul Eldoret din Rift Valley. În proba-i favorită, de 800 m, a devenit campioană (Moscova, 2013) și vicecampioană mondială (Beijing, 2015) la 800 m, campioană (Marrakech, 2014) și vicecampioană a Africii (Porto Novo, 2012) și câștigătoare a Jocurilor Commonwealth-ului (Glasgow, 2014).

„Prima mea cursă trebuia să fie cea de la Doha, din Diamond League, dar cum sezonul s-a suspendat până la toamnă, sau poate chiar până în decembrie, pentru mine, ca și pentru toată lumea, este aceeași prioritate, să rămânem sănătoși și necontaminați cu coronavirus.

Încă ne pregătim, așa cum ne-o permit indicațiile guvernului.

Mă pot antrena, dar nu pot lucra viteză pe pistă, deoarece toate stadioanele sunt închise. Deci, ceea ce fac este să alerg pe drum și să încerc să fac unele variații de ritm pe drum. Nu am colegii de antrenament cu mine, mă antrenez singură.

Să rămân motivată este un pic mai dificil în acest context, dar îmi tot spun că trebuie să continui să mă antrenez, pentru că nu știu ce se va întâmpla după toate astea. Mă las în mâinile lui Dumnezeu, pentru că el controlează totul”, s-a confesat Eunice Sum revistei „Athletics Weekly”.

„Câțiva prieteni au mers la Paris, însă nu au putut să alerge la semimaraton. Iar pentru prietena mea Vivian Cheruiyot (n.r. – campioană olimpică la 10.000 m la Rio și de 4 ori campioană mondială la 5.000 și 10.000 m), cele două curse mari trebuiau să fie la Maratonul de la Londra și la Jocurile Olimpice, au «picat»”, a continuat atleta din Kenya.

Viața în Kenya, în vremuri de Coronavirus

Despre ce se întâmplă acum în Kenya, Eunice Sum a povestit: „Locuiesc în Eldoret (n.r. – un oraș cu o populație de aproape jumătate de milion de locuitori). Lucrurile nu stau tocmai bine aici. Marea majoritate a magazinelor sunt închise, cu excepția supermarketurilor și a farmaciilor. Toate celalte afaceri sunt închise.

Am cumpărat mâncare săptămâna trecută, așa că nu am avut nevoie să fac cumpărături săptămâna asta, deci stau doar în casă. Ultima dată când am ieșit din casă în ultima săptămână a fost să mă antrenez. Iar când ieși, nu trebuie să vorbești cu nimeni”.

Amânarea Jocurilor, mai bună ca anularea Tokyo 2020

Cât despre hotărârea amânării Jocurilor Olimpice și toată situația din calendarul competițional internațional, generată de pandemia mondială COVID-19, alergătoarea din Kenya a comentat: „Sunt de acord cu decizia, pentru că, în primul rând, atleții nu se puteau pregăti bine. Cred că amânarea Jocurilor cu un an este mai bună decât anularea, deoarece dacă trebuie să așteptăm patru ani, nu știm dacă vom fi în continuare în formă bună. Deși ne-am pregătit din greu pentru 2020, cred că așteptarea unui an nu va face mare diferență.

Nu este ideal să ai Jocurile și Campionatele Mondiale la un an distanță unele de altele, dar depinde cum se va decide cu privire la program. Este atât de dificil să amâni evenimentele, deoarece au fost aranjate de ani de zile…. dar, acum totul iese într-un mod diferit.

Mă întreb dacă ar putea face Jocurile Commonwealth-ului mai devreme, în 2022 și Campionatele Mondiale în locul lor obișnuit, la sfârșitul sezonului 2022”.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *