Atletism pe ulița satului, la poalele Munților Făgăraș
Pornit pe ulița satului, în comuna Recea, la poalele Munților Făgărașului, Crosul „Ion Gavrilă-Ogoranu” și-a făcut loc discret în peisajul competițiilor sportive din județul Brașov. Însă cu răbdare și perseverență, cu dedicare și prin implicare comună, odată cu derularea edițiilor și surplusul de experiență acumulat de la an la an și-a câștigat o poziție cu perspective frumoase.
Întrecere în calendarul Asociației Județene de Atletism (AJA) Brașov, Crosul a pornit la drum la inițiativa și cu eforturile profesorului de educație fizică și sport Nelu Avram (foto), de la școala din localitate. Alături de care s-au așezat conducerea (director Aurora Boeriu, fostă handbalistă, tot „profesor de sport”) și colegii din cancelarie, elevii, primarul Gheorghe Lazea și oamenii de la primărie, firmele de p-acolo și localnicii în general, cu mic, cu mare.
La această competiție de atletism pentru toate vârstele (alergare de cros pe distanțe de 1 km, 2 km și 6 km), organizată în memoria cunoscutului luptător anticomunist din Munții Făgăraș, Ion Gavrilă-Ogoranu, participarea a fost tot mai numeroasă, de la an la an. Dacă în 2018 au alergat cam 400 de persoane, anul trecut, numărul acestora s-a mărit, sărind de 500 de concurenți.
Asociația sportivă din Recea, membru asociat al AJA Brașov
Afilierea Asociației Sportive Școlare – Școala Gimnazială Recea – pe scurt, asociația sportivă a școlii -, la AJA Brașov a venit firesc, din dorința de a crește nivelul manifestării și de a-i da o altă anvergură, în timp. Pentru că evenimentul și comunitatea de la Recea dispun de toate argumentele să tindă mai sus: identitate, istorie, disponibilitate și organizare, infrastructură, traseu, cadrul natural.
În plus, tot ce se întâmplă și generează Crosul din Țara Făgărașului este un exemplu potrivit să fie aplicat, cu personalizarea de rigoare, în cât mai multe locuri din județul Brașov și din alte zone.
Într-adevăr, am scris infrastructură. Pentru că, sincer, după vizita din această primăvară, nu știu câte școli din mediul rural dispun de o asemenea bază sportivă proprie (sală de sport, teren multisport, teren de fotbal cu gazon natural și dimensiuni regulamentare, spațiu de recreere, curte generoasă). Din ce discutam cu gazdele noastre, doamna director și profesorul Avram, Școala ar fi locul ideal pentru amenajarea zonei de start-sosire, înscrieri, premiere etc.
Atletism în mediul rural: beneficii pentru copii și comunitate
Prin aderarea la Asociația Județeană de Atletism, s-au avut în vedere și alte beneficii, cuprinse în programul „Atletism pe Ulița Satului”, care se vor vedea mai ales în timp, dintre care:
– promovarea atletismului în rândul copiilor școlari și al locuitorilor comunei, prin organizarea a tot felul de concursuri și activități practice și teoretice (prezentări, demonstrații, cursuri de istorie a atletismului, întâlniri cu sportivi de performanță și cu mari campioni, tabere de atletism, expoziții, programe de atletism implementate în școală);
– intrarea copiilor de la țară în circuitul atletismului practicat în mod organizat și, mai apoi, al atletismului de performanță, prin participarea la campionate județene, regionale și naționale, oferindu-le acestora posibilitatea de a se întrece de la egal la egal cu alții de vârsta lor, din mediul urban;
– prin practicarea atletismului, deschiderea de noi orizonturi școlare și sociale pentru viitorii absolvenți ai Școlii Gimnaziele Recea;
– inițierea și dezvoltarea de noi relații (profesionale, instituționale) cu alte școli, asociații și localități din mediul rural, implicate în proiecte pentru atletism, cunoașterea de noi oameni cu preocupări comune;
– promovarea localității Recea, cu tot ce ține de ea (locuri, oameni, tradiții și obiceiuri), la nivel regional, național și internațional;
– îmbunătățirea și modernizarea bazei sportive.
Crosul „Ion Gavrilă-Ogoranu”, reprogramat pe toamnă
În mod normal, ediția a 10-a, din 2020, era programată pentru ziua de vineri, 29 mai. O zi de școală la final de program săptămânal, prin care prezența fiilor și fetelor comunei, din vecinătăți și din Țara Făgărașului era practic asigurată.
Din păcate, pandemia ne-a dat socotelile peste cap. Pentru cât timp, cine știe? Discutând deunăzi cu profesorul Nelu Avram și îndemnându-ne reciproc la optimism, reprogramarea Crosului de la Recea s-ar întrezări tot în timpul școlii, pesemne că spre toamnă.
Până atunci, trăind cu speranța de bine, continuăm să stăm acasă, în siguranță, sau să fim precauți și responsabili în activitățile profesionale și de tot felul pe care le întreprindem în comunitate. Și să rămânem sănătoși, cu toții!