Inimă de mărșăluitor
Ieri, 22 aprilie, legendarul campion german la marș Hartwig Gauder a decedat, la vârsta de 65 de ani, din cauza unui atac de cord. În ianuarie, suferise o insuficiență renală și avea nevoie de un donator, din nou. Din nefericire, transplantul nu s-a mai realizat.
Născut în Germania de Vest, la Vaihingen an der Enz, o localitate între Stuttgart și Karlsruhe, la 10 noiembrie 1954, în perioada copilăriei, el s-a mutat cu familia în Est, la Ilmenau (Thuringia), în perioada copilăriei.
Prima performanță importantă din carieră a fost, de altfel, și cea mai importantă: aurul olimpic pe care la câștigat la Jocurile de la Moscova (1980), la 50 km marș. Anul următor, la 5 km, a devenit campion european de sală, la Grenoble (Franța).
În ’86, la Stuttgart, a devenit cel mai bun mărșăluitor al Europei la 50 km, un an mai târziu și-a extins supremația (campion mondial – Roma), iar la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988 și-a mai adăugat un bronz în vitrina cu medalii.
După căderea regimurilor comuniste în Europa (deci și în fostul RDG/ Republica Democrată Germană), concurând sub steagul Germaniei unificate, a mai răms pe podiumul internațional la „Europenele” de la Split (1990) și „Mondialele” de la Tokyo (1991) – pe locul al 3-lea, la ambele competiții majore.
Din păcate, la câțiva ani după retragere (1993), mai precis în 1996, Gauder a contactat o infecție cu un virus misterios la inimă. Câteva luni a trăit chiar cu o inimă artificială, după care a suferit un transplant de inimă.
Ulterior, s-a dedicat activității profesionale (arhitect), mai multor organizații internaționale, cu proiecte în susținerea persoanelor bolnave, salvabile prin transplant de organe. Ba chiar a urcat pe Muntele Fuji, cel mai înalt munte din Japonia, la o altitudine de 3.776 m, în anul 2003, în semn de apel și promovare a donărilor de organe, fiind primul om cu transplant de inimă care a realizat acest lucru.
A participat la maratoanele de la New York și Berlin de mai multe ori, în cursa rezervată persoanelor cu dizabilități (din cauza transplantului). La una din ediții, chiar a fost descalificat, pentru că a fost prea rapid, alergând sub timpul minim stabilit de organizatori!
„Hartwig Gauder nu a fost doar o legendă a mersului și un mare campion olimpic, ci și o personalitate marcantă a sportului. În ciuda succesului său mare, a rămas mereu cu picioarele pe pământ, a lucrat mereu în slujba atletismului și, după transplantul de inimă, a salvării de vieți omenești prin transplant de organe.
Pe bună dreptate, în 2016, el a fost introdus în Galeria Gloriilor Sportului German”, a declarat Jurgen Kessing, președinte al Asociației Germane de Atletism.
„Turingia și-a pierdut unul dintre cei mai talentați sportivi și un campion neobosit pentru donarea de organe. Jelim pierderea unei persoane grozave. Amintirea lui trăiește!”, a declarat, la rândul său, Bodo Ramelow, ministrul-președinte al Turingiei.(surse: European Athletics & World Athletics)