Sfârșitul tragic al Generalului Emil Pălăngeanu, președinte al FRA

Emil Pălăngeanu a fost un militar de carieră, născut la Adjud (județul Vrancea), la 31 ianuarie 1991. Polisportiv desăvârșit, dar mai ales atlet (campion național ani la rând), a ocupat poziția numărul 1 în atletismul românesc în două perioade: 1933-1935 și 1939-1940.
A rămas în istoria Armatei Române prin multe fapte de vitejie, printre care și Operațiunea de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, din Primul Război Mondial, în toamna anului 1916, la comanda Regimentului 3 Vânători.
Emil Pălăngeanu (foto stânga) a fost un promotor al educației tinerilor prin sport. Împreună cu fratele său, Nicolae și Victor Bădulescu au înființat, la 17 iunie 1923, Oficiul Național pentru Educație Fizică (ONEF).
Povestea președintelui Federației Române de Atletism (FRA), arestat și condamnat de comuniști (1952), pentru „activitate dușmănoasă împotriva regimului democrat”, și finalul tragic al acestuia, la Canal, la Capul Midia, ni le-a amintit Cătălin Oprișan, folosind ca sursă „Morminte fără cruce: Contribuții la cronica rezistenței românești împotriva dictaturii comuniste”, o lucrare scrisă de Cicerone Ioniţoiu. (sursa foto: Casa Palatină)